Ryzyko niedożywienia może dotyczyć nawet 60 proc. osób z chorobą Parkinsona – przypominają eksperci kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne - Twoje posiłki w walce z chorobą”.
Fot. Pixabay.com
– Niedożywienie i chudnięcie jest problemem osób z chorobą Parkinsona. Szczególnie dotyczy to chorych starszych i dłużej chorujących – tłumaczy neurolog prof. Jarosław Sławek, prezes-elekt Polskiego Towarzystwa Neurologicznego. – Jest to związane ze zwiększonym wydatkiem energetycznym z powodu drżenia, dyskinez polekowych, a także z powodu ograniczeń dietetycznych wynikających z zaburzeń połykania.
Specjalista dodaje, że u części chorych powód chudnięcia nie jest znany, ale niezależnie od przyczyny objaw ten pogarsza rokowanie pacjentów. Dlatego wymagają oni wsparcia wysokokalorycznymi pokarmami lub preparatami żywieniowymi o zbilansowanym składzie.
Zgodnie z raportem z 2014 r. pt. „Choroba Parkinsona – analiza kosztów ekonomicznych i społecznych”, opracowanym przez ekspertów Instytutu Zarządzania w Ochronie Zdrowia Uczelni Łazarskiego, w Polsce na chorobę Parkinsona cierpi ok. 80 tys. osób. Co roku rozpoznaje się ją u 1 proc. osób po 60. roku życia, co w obliczu starzenia się polskiego społeczeństwa oznacza, że liczba chorych będzie stale rosła.
Choroba Parkinsona jest przewlekłym, postępującym schorzeniem mózgu, które najczęściej występuje po 60.-65. roku życia. Objawia się m.in. sztywnością mięśni, spowolnieniem ruchowym i drżeniem kończyn w spoczynku.
– Ta podstępna choroba rozwija się stopniowo. W miarę upływu czasu pojawiają się problemy przy wykonywaniu codziennych czynności: chorzy często nie są w stanie wykonać nawet zwykłych czynności takich jak ubieranie się czy przygotowanie posiłku. Do tego dochodzą często problemy z połykaniem pokarmu – tłumaczy Ewa Dobrowolska z Mazowieckiego Stowarzyszenia Osób z Chorobą Parkinsona.
To może skutkować właśnie niedożywieniem. Zdaniem Dobrowolskiej bardzo pomocna dla rodziny i opiekunów chorych na parkinsona może być znajomość sposobów i metod radzenia sobie z tym problemem, m.in. poprzez stosowanie żywienia medycznego. Może ono bowiem poprawić stan odżywienia organizmu oraz jakość życia chorych i ich opiekunów.
Dietetyk Magdalena Szymańska wyjaśnia, że dieta w chorobie Parkinsona powinna odpowiadać na potrzeby chorych i być dopasowana do ich stanu zdrowia. – Bardzo ważne jest zwrócenie uwagi na następujące aspekty: zapobieganie niedożywieniu, uwzględnienie trudności w przełykaniu pokarmów, eliminacja zaparć czy modyfikacja diety pod kątem lepszego przyswajania leków – zaznacza specjalistka.
Według niej, gdy występuje niedożywienie konieczne jest zwiększenie kaloryczności posiłków. W celu poprawy przyswajalności leków trzeba zmniejszyć ilość białka w diecie i zachować odpowiednie proporcje miedzy węglowodanami a białkiem. Gdy chory ma zaburzenia połykania warto zmienić konsystencję przyjmowanych pokarmów.
– Każdy pacjent powinien być zatem traktowany indywidualnie, aby żywienie było dostosowane do jego potrzeb i problemów, jednocześnie wpływając na dobre odżywienie organizmu lepsze samopoczucie i sprawność pacjenta – tłumaczy Szymańska.
Celem kampanii edukacyjnej "Żywienie medyczne - Twoje posiłki w walce z chorobą" jest zwiększenie świadomości społecznej na temat roli specjalistycznego żywienia w różnych chorobach, zwłaszcza w przewlekłych chorobach neurologicznych (udar mózgu, choroba Parkinsona i Alzheimera) oraz przekonanie pacjentów, ich rodzin, a także pracowników ochrony zdrowia, że żywienie medyczne jest integralną częścią leczenia.